Now 20% discount Code: 20%4U
Now 20% discount Code: 20%4U

Hoeveel RAM heeft een Windows 10-pc nodig?

RAM is een onmisbaar onderdeel voor elke computer of laptop met Windows 10. Dit Random Access Memory is de plek waar uw pc tijdelijk bestanden opslaat. Wanneer uw Windows 10 pc traag wordt, kan het verstandig zijn om

HOEVEEL RAM HEEFT EEN WINDOWS 10 PC NODIG?

RAM is een onmisbaar onderdeel voor elke computer of laptop met Windows 10. Dit Random Access Memory is de plek waar uw pc tijdelijk bestanden opslaat. Wanneer uw Windows 10 pc traag wordt, kan het verstandig zijn om meer RAM te installeren. Maar hoeveel geheugen is precies aan te raden? In dit artikel leggen we aan de hand van praktijkvoorbeelden uit hoeveel RAM uw Windows 10 pc of laptop nodig heeft.

1GB RAM - altijd te weinig

Tien jaar geleden was 1 GB RAM misschien voldoende, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Hoewel Microsoft aangeeft dat 1 GB geheugen voldoet aan de minimale systeemvereisten van Windows 10 (32-bits versie). In de praktijk is deze hoeveelheid zelden voldoende. De hoeveelheid RAM bepaalt onder andere hoeveel programma's tegelijkertijd kunnen draaien. Met slechts 1 GB RAM heb je net genoeg geheugen om absolute basistoepassingen te gebruiken, zoals Kladblok en de browser. E-mail lezen zal bijvoorbeeld nog wel lukken. Maar wanneer u sites bezoekt die veel vermogen van uw computer vragen, is de kans groot dat de PC traag wordt. Wij raden u daarom aan om altijd meer dan 1 GB RAM te installeren.

2GB RAM - Zelden voldoende

Is 2 GB RAM veel beter? Wij denken van niet. Volgens Microsoft voldoet 2GB RAM aan de minimale systeemeisen voor de 64-bit versie van Windows 10. In de praktijk zult u echter regelmatig tegen de beperkingen van deze hoeveelheid aanlopen. Hoewel de meeste applicaties bruikbaar zijn, blijft multitasken vrijwel onmogelijk. Het openen van meerdere tabbladen tegelijk in de browser werkt bijvoorbeeld misschien soepel. Maar meerdere zware programma's tegelijk gebruiken is geen optie. Dit zal regelmatig gepaard gaan met crashes, vertragingen en waarschijnlijk een hoop frustratie. Hetzelfde geldt voor het draaien van zware toepassingen zoals games of videobewerkingsprogramma's. In deze gevallen is 2 GB geheugen gewoonweg onvoldoende voor Windows 10-computers.

4GB RAM - Een stabiele basis

Volgens ons is 4 GB geheugen voldoende om Windows 10 zonder al te veel problemen te draaien. Met deze hoeveelheid is het draaien van meerdere (basis) applicaties tegelijk in de meeste gevallen geen probleem. Ben je echter van plan om zware programma's zoals Adobe Photoshop en/of nieuwe videogames te gebruiken? Dan kan 4GB RAM nog te weinig zijn voor uw Windows 10 computer of laptop. Het RAM geheugen kan dan al snel de bottleneck worden, waardoor games gaan stotteren, of applicaties vastlopen. Als u deze zwaardere applicaties wilt gebruiken, raden wij u aan om wat extra RAM toe te voegen.

Extra informatie: Windows 10 32-bits systemen kunnen maximaal 4 GB RAM gebruiken. Dit is te wijten aan beperkingen binnen het systeem. Gebruikt u echter de 64-bits versie van Windows 10? Dan kunt u maximaal 128 GB RAM gebruiken.

 

8GB RAM - Ons advies

Dit is waar het echt leuk begint te worden voor de serieuze computergebruiker. Wilt u altijd een computer hebben die snel is en (bijna) alle toepassingen zonder problemen kan uitvoeren? Dan is 8 GB geheugen een uitstekende optie. Activiteiten als gamen, foto's en video's bewerken, of renderen gaan meestal moeiteloos. Alleen het draaien van de nieuwste games op de hoogste, grafische instellingen zal waarschijnlijk moeilijk zijn. Wanneer u tegenwoordig een computer of laptop koopt in een speciaalzaak, zal 8GB bijna altijd de standaard hoeveelheid RAM zijn.

16GB RAM of meer - Vermogen

U vraagt zich misschien af of meer dan 8 GB RAM nuttig is, aangezien 8 GB RAM meestal meer dan voldoende is. Volgens ons is 16 GB RAM zeker nodig voor verschillende Windows 10-gebruikers. Speel je games op 4K, werk je vaak met CAD programma's, of maak je regelmatig gebruik van virtual reality? Dan is het aan te raden om (minimaal) 16GB RAM te gebruiken.

Werkt uw computer als een werkstation of virtuele machine? Dan kan het zelfs verstandig zijn om minimaal 64 GB RAM te gebruiken. In de meeste gevallen zult u echter Windows Server als het besturingssysteem en niet Windows 10.

Conclusie: Hoeveel RAM heb ik nodig?

Hoeveel RAM uw Windows 10-pc nodig heeft, hangt dus af van het gebruik. SoftwareLicense4U adviseert in ieder geval om altijd minimaal 4GB, en bij voorkeur minimaal 8GB RAM te gebruiken. Zo kunt u het maximale uit uw Windows 10 machine halen en hoeft u zich geen zorgen te maken over multitasking of fouten. Bent u nog op zoek naar de nieuwste versie van Windows 10? Kies dan voor de betrouwbare software van SoftwareLicense4U. Wij leveren 100% legale licenties tegen de laagste prijs. U ontvangt de licentie 24/7 binnen 5 minuten per e-mail.