Now 20% discount Code: 20%4U
Now 20% discount Code: 20%4U

7 Vormen van internetfraude die u veel geld kosten!

Internet, tegenwoordig kunnen we niet meer zonder. Of we nu eten bestellen, schoenen kopen, een nieuwe date zoeken of een film huren: internet is vaak ons "betrouwbare" startpunt voor allerlei activiteiten. Hoewel internet een

7 VORMEN VAN INTERNETFRAUDE DIE U VEEL GELD KOSTEN!

Internet, tegenwoordig kunnen we niet meer zonder. Of we nu eten bestellen, schoenen kopen, op zoek gaan naar een nieuwe date of een film huren: het internet is vaak ons "betrouwbare" startpunt voor verschillende activiteiten. Hoewel het internet veel gemak biedt, kent de online wereld ook veel bedreigingen. Met name internetfraude is een groot probleem onder computergebruikers. Ontdek de belangrijkste vormen van internetfraude en voorkom dat u het slachtoffer wordt van fraude.

1. Online dating fraude

Het internet wordt wereldwijd gebruikt om een nieuwe liefde te vinden. Of je nu aan het `swipen` bent naar de liefde of dat de zoektocht plaatsvindt op een serieuzere datingsite: wees in alle gevallen op je hoede. Online criminelen maken regelmatig gebruik van deze websites om internetgebruikers op te lichten. Met behulp van nepprofielen wordt het eerste contact gelegd. Vervolgens wordt een band gesmeed, vinden dagelijkse chatgesprekken plaats en wordt "persoonlijke" informatie gedeeld.

Na een tijdje zal de oplichter proberen een begin te maken met de oplichtingspoging. Ze komen bijvoorbeeld met een smoes dat ze op vakantie zijn in het buitenland en dat ze dringend geld nodig hebben, bijvoorbeeld om medische hulp te betalen. Als het geld is opgestuurd, wordt het contact meestal verbroken en wordt er nooit meer iets van deze "nieuwe liefde" vernomen.

2. De Nigeriaanse prins

Deze bekende vorm van internetfraude wordt ook wel "advance-fee scam" genoemd en wordt gepleegd via e-mail. Het slachtoffer ontvangt eerst een bericht van een Nigeriaanse prins, overheidsambtenaar, bankbediende of andere "persoon van hoge stand". Zij vragen om een relatief laag bedrag dat het slachtoffer vooraf moet betalen, waarna een enorm bedrag aan het slachtoffer zal worden uitbetaald.

Als het slachtoffer het eerste bedrag heeft overgemaakt, zal hij bijna altijd worden gevraagd om meer geld over te maken. Dit gaat zo door tot het slachtoffer onraad ruikt en het gesprek stopt. Deze vorm van internetfraude kan de slachtoffers volledig ruïneren. In beroemde gevallen zijn de "Nigeriaanse oplichters" er zelfs in geslaagd om op deze manier honderden miljoenen te stelen.

3. Rampen en liefdadigheidsfraude

Dat online oplichters harteloos zijn, wordt vooral duidelijk bij deze vorm van internetfraude. Tijdens rampen zoals tsunami's, aardbevingen en andere rampen proberen oplichters regelmatig hun deel van de donaties te stelen. Zij doen dit door een onbetrouwbare website op te zetten waarop goedhartige donateurs een "donatie" kunnen doen voor een goed doel. Uiteraard komt dit geld niet terecht bij de mensen die het nodig hebben, maar belandt het in de zakken van de oplichters.

4. Stop! Wetshandhaving!

Het politievirus is een hardnekkige en vervelende vorm van internetfraude. Dit soort oplichting vindt plaats met behulp van losgeldsoftware. Dit houdt in dat er een pop-up verschijnt en dat uw computer plotseling geblokkeerd wordt. Er kan een bericht van de politie verschijnen met de mededeling dat er geld moet worden betaald, bijvoorbeeld omdat u een illegale film hebt gedownload. Als u dit bedrag niet overmaakt, blijft uw pc geblokkeerd en heeft u nooit meer toegang tot uw (persoonlijke) documenten.

Uiteraard is dit bericht niet afkomstig van de politie en helaas wordt het probleem zelden opgelost wanneer u de voorgestelde boete overmaakt. U verliest niet alleen veel geld, maar uw computer blijft ook geblokkeerd.

U kunt deze vorm van internetfraude alleen voorkomen als u betrouwbare beveiligingssoftware gebruikt. Bij SoftwareLicense4U vindt u de beste antivirus software tegen de laagste prijzen. Bekijk snel onze tijdelijke aanbiedingen en voorkom dat u waardevolle bestanden zoals foto's, creditcardgegevens en werkgegevens verliest.

5. Fraude met tickets

Tegenwoordig wordt het internet regelmatig gebruikt om tickets voor sportwedstrijden, concerten en festivals te kopen en te verkopen. Zolang dit via officiële verkooppunten van dit evenement gebeurt, zal er zelden iets misgaan. Criminelen proberen echter regelmatig valse tickets te verkopen via namaakwebsites en veilingsites.

Als klant betaal je via deze websites vaak niet alleen een veel hoger bedrag dan de officiële verkoopprijs. Ook is de kans groot dat de kaarten vals zijn of dat ze geblokkeerd worden. Voorkom deze vorm van internetfraude en koop uw kaartjes voor concerten of sportwedstrijden alleen via de officiële verkoopkanalen.

6. Money Making Machine zwendel

Je eigen geldautomaat bezitten... wie wil dat nu niet? Fraudeurs proberen slachtoffers via dit soort oplichting de indruk te geven dat dit mogelijk is. Het slachtoffer krijgt de melding dat er eerst een applicatie geïnstalleerd moet worden. Aan deze software moet vervolgens een PayPal-rekening worden gekoppeld. Vervolgens moet de applicatie zo veel mogelijk draaien en verschijnen er voortdurend pop-ups en advertenties op het computerscherm. Volgens de oplichters zal per klik een bepaald bedrag worden overgemaakt.

Op een bepaalde manier levert deze vorm van fraude inderdaad geld op, maar dan voor de oplichters. Zij ontvangen immers een klein bedrag per klik, terwijl uw computer in feite erg traag zal zijn. Ook kan er bij deze vorm van internetfraude andere software op uw PC geïnstalleerd worden die (zeer) schadelijk kan zijn voor uw computer.

7. Sociale media fraude

Wie maakt er geen gebruik van social media kanalen zoals Facebook, Instagram en Twitter? Deze websites zijn immens populair en worden door veel internetgebruikers als betrouwbaar beschouwd. Helaas is dit niet altijd het geval. Soms ontvangt u bijvoorbeeld een vriendschapsverzoek van een "bekend" familielid of goede vriend. Hoewel het account betrouwbaar lijkt, bevat het volledige profiel gestolen foto's en gegevens.

De oplichter neemt dan contact op met de slachtoffers via dit "namaak" profiel. Ze vragen bijvoorbeeld om geld om benzine of een medische rekening te betalen. Onoplettende slachtoffers merken niet dat het bericht niet van het "echte" familielid afkomstig is, waarna het geld naar de cybercriminelen wordt overgemaakt.

Vermijd internetfraude

Honderden miljoenen worden elk jaar gestolen via bovenstaande vormen van internetfraude. De slachtoffers zien dit geld nooit meer terug. Wees daarom voorzichtig als u online gaat en voorkom dat u slachtoffer wordt van internetfraude. Een essentiële stap hiervoor is het installeren van betrouwbare beveiligingssoftware. Bij SoftwareLicense4U vindt u de beste software van ESET en Bitdefender.

Zo krijgt u altijd een melding als een website vals is, als de beveiliging van een website niet klopt, of als er onbetrouwbare software is geïnstalleerd. Natuurlijk wordt uw computer ook beschermd tegen virussen, malware en ransomware. Bekijk snel ons aanbod en vind eenvoudig het beveiligingspakket dat bij uw wensen past.