November Sale 30% korting Code: SOFT30%
November Sale 30% korting Code: SOFT30%

Alles wat u moet weten over Windows Server 2022

Microsoft Server lanceerde Windows Server al in 2016 voor het eerst. Sindsdien heeft de Windows Server-serie zijn mogelijkheden radicaal verbeterd

Microsoft Server lanceerde Windows Server al in 2016 voor het eerst. Sindsdien heeft de Windows Server-serie zijn mogelijkheden radicaal verbeterd. Nu, op 2 maart 2021, heeft Microsoft de nieuwste Server 2022 uitgebracht.

Dit nieuwe besturingssysteem introduceert geavanceerde meerlaagse beveiliging, hybride mogelijkheden met Azure en een flexibel applicatieplatform.

Maar dat is nog maar het begin van de lijst met verbeteringen.

Met steeds meer investeringen in de uitbreiding van servermogelijkheden, biedt Server 2022 het nieuwste op het gebied van servertechnologie. Om u een idee te geven van wat u kunt verwachten van dit nieuwste Microsoft-aanbod, hebben we deze handige gids samengesteld.

Hieronder vindt u alles wat u moet weten over Microsoft Server 2022.

Wat is Windows Server 2022?

Windows Server is het nieuwste besturingssysteem voor on-premises datacenters en virtuele machines.

In tegenstelling tot eerdere versies van Server - die sinds 2012 in twee vormen zijn geleverd - kan Server 2022 in drie verschillende versies worden verwacht. De Standard Edition is beperkt tot twee virtuele instanties en omvat een afgeslankte versie van Storage Replica - nu beperkt tot een enkel partnerschap met max. 2 TB volumes.

De Datacenter Edition omvat echter ook Shielded VM's, Storage Replica en softwaregedefinieerde opslag plus Storage Spaces Direct.

Als u een virtuele infrastructuur opbouwt, hebt u de Datacenter Edition nodig. Deze biedt namelijk ondersteuning voor een onbeperkt aantal virtuele machines (VM's) (de standaard ondersteunt er slechts twee), en u wilt afgeschermde Hyper-V-VM's voor betere isolatie en beveiliging.

Wat kunnen we verwachten van de Standard en Datacenter Editions?

Dit zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van de twee versies:

 • Windows Containers. Containers maken virtualisatie op besturingssysteemniveau mogelijk via toegang tot het besturingssysteem, bibliotheken en onderliggende bronnen om toepassingen in een geïsoleerde gebruikersruimte te hosten.
 • Windows Defender. De Server Anti-malware toepassing is standaard geïnstalleerd.
 • Storage Spaces Direct. Maakt opslag met hoge beschikbaarheid mogelijk door gebruik te maken van lokale opslagsystemen zoals JBOD's die lokaal zijn opgeslagen of via een netwerk zijn verbonden met een opslagpool.
 • Active Directory Domain Services. Om diefstal van geloofsbrieven te voorkomen, werkt Privileged Access Management (PAM) samen met Microsoft Identity Manager (MIM) om de Active Directory (AD) te beschermen. Bovendien zijn verzoeken om administratieve toegang en accountbewaking nu onderworpen aan een functie voor aflopende koppelingen - hiermee wordt de periode van het administratieve venster beperkt aan de hand van een bepaalde tijdsduur.
 • Active Directory Federatie Services. Biedt een eenvoudige en veilige identiteitsfederatie en ook Single Sign-On (SSO) tussen partnerorganisaties en met ADFS beveiligde ondernemingen. Het maakt gebruikersauthenticatie mogelijk die is opgeslagen in LDAP of cloudgebaseerde providers.
 • Hyper V. Virtuele netwerkadapters en virtueel machinegeheugen omvatten hot management. Datacenter omvat ook afscherming van virtuele machines om interferentie of diefstal van gegevens of virtuele machinetoestanden te beperken via versleuteling van beide, waarbij de inspectie van videosignalen en schijven wordt gestopt.

Nieuwe Azure Editie

Nu, met de laatste release, is er een derde optie bijgekomen: Windows Server 2022 Datacenter: Azure Edition. Dit nieuwste besturingssysteem is puur ontworpen voor de Microsoft-cloud.

De unieke kenmerken zijn hotpatching, het installeren van updates zonder reboots, en SMB over QUIC (een VPN alternatief). Voor de rest is de Azure Edition hetzelfde als de Datacenter Edition.

Tot slot heeft de Essentials Edition - die eerder werd aangeboden voor Server 2019 - speciale functies zoals dashboard, clientback-up en overal toegang verwijderd. Verwacht dus niet dat je deze uitgeklede versie kunt oppikken. In plaats daarvan zal het komen als de Standard Edition met een alternatieve licentie.

Wat zijn de minimum systeemvereisten?

Tegelijk met de release van elk nieuw besturingssysteem, geeft Microsoft de minimum systeemvereisten vrij. Voor Server 2022 zijn dat:

 • 1,4 GHz 64-bit processor
 • Compatibel met x64 instructieset
 • Ondersteunt NX en DEP
 • Ondersteund CMPXCHG16b, LAHF/SAHF, en PrefetchW
 • Type foutcorrectiecode (ECC) of vergelijkbare technologie - nodig voor fysieke hostimplementaties
 • 512 MB (2 GB nodig voor de installatieoptie Server met desktopervaring)
 • Voldoet aan de PCI Express architectuurspecificatie
 • Ethernet-adapterkabel - minimaal 1 gigabit per seconde
 • Op UEFI 2.3.1c gebaseerd systeem en firmware met ondersteuning voor veilig opstarten
 • Vertrouwde Platform Module 2.0

Wijzigingen in infrastructuur en serverrollen

Tijdens de updates van de nieuwe besturingssystemen is er een enorme nadruk gelegd op hybride en migratiestrategieën. Dat liet het server OS in de steek.

Maar, zo verzekerde Vijay Kumar, directeur van Windows Server en Azure productmarketing, kopers: "Windows Server is een zeer veelzijdig, multi-purpose besturingssysteem, met tientallen rollen en honderden functies, waaronder gastrechten." Hij zei verder dat de nieuwste software Software-Defined Data Center (SDDC) functies zal bevatten, waardoor klanten multifunctioneel gebruik kunnen maken, bijvoorbeeld het draaien van file services of SQL Server.

Ondertussen is de Azure Stack HCl ontworpen om virtuele machines on-premises te draaien met verbindingen naar Azure hybride services. Inderdaad, op je eigen hardware draait Azure Kubernetes Service nog steeds om de infrastructuur in plaats van een applicatie- of opslagserver.

Het ondersteunt nu nog meer: 48 Tb geheugen, tot 64 sockets, en 2.048 logische processors. Het maakt zelfs vertrouwelijk computergebruik mogelijk met Intel SGX op Ice Lake CPU's.

Verbeterde connectiviteit

Vandaag de dag, nu er dagelijks nieuwe cyberaanvallen plaatsvinden, is betrouwbare connectiviteit van cruciaal belang. Daarom heeft Windows prioriteit gegeven aan nieuwe functies voor veilige verbindingen met Server 2022. Dit omvat Secure DNS, een andere hoogwaardige verbeterde functie die is ontwikkeld om betrouwbare en veilige connectiviteit te bieden.

Bovendien ondersteunt de DNS Client ook DNS-over-HTTPS (DoH). Dat werkt omdat DoH DNS-verzoeken codeert met behulp van het HTTPS-protocol - houdt het verkeer privé en verbetert de veiligheid.

De cryptografische suites AES-256-GCM en AES-256-CCM worden momenteel in Windows Server gebruikt voor de versleuteling en markering van Server Message Block. Aangezien vijanden steeds nieuwe methoden ontdekken om beveiligingsberekeningen te scheiden, is solide encryptie nodig bij het registreren. Maar gelukkig zorgen AES-256-GCM en AES-256-CCM voor een aanzienlijke mate van encryptie, hoewel AES-128 voor down-level gelijkenis nog steeds wordt bepleit.

Betere beveiliging

Twee belangrijke veiligheidskenmerken zijn toegevoegd aan Server 2022:

 • Beveiligde-kernservers
 • Veilige connectiviteit

Secured-core server combineert beveiligingssoftware tegen bedreigingen, wat resulteert in een meerlaagse beveiliging van uw gehele IT-infrastructuur: hardware, firmware en het besturingssysteem. Op basis van de Trusted Platform Module 2.0 en System Guard worden kwetsbaarheden in de firmware bij het opstarten van Windows Server 2022 nu tot een minimum beperkt. Er zijn ook functies toegevoegd zoals op virtualisatie gebaseerde beveiliging (VBS) (met onder meer Credential Guard en Hypervisor-protected code integrity (HVCI)). Credential Guard werkt als een preventieve verdediging voor gevoelige activa. Ondertussen voorkomt HVCI geknoei met malware via hardware-gebaseerde beveiliging.

Beveiligde connectiviteit, zoals besproken, verbetert de beveiliging tijdens het transport voor extra bescherming. Het zorgt ook voor snellere en veiligere versleutelde HTTPS en TLS 1.2 is standaard ingeschakeld.

SMB-compressie

Microsoft voorzag SMB-compressie van extra mogelijkheden zodat gebruikers optioneel bestanden kunnen comprimeren om bestandsoverdrachten te versnellen. In een demo werd aangetoond dat SMB-compressie een bestand van 20 GB probleemloos kon verwerken. Zonder SMB compressie duurde het drie minuten om te comprimeren, maar met de nieuwe update slechts 30 seconden.

Bovendien zijn de compressievoordelen ook beschikbaar voor eindgebruikers die via Windows Verkenner toegang krijgen tot een bestandsshare.

Azure functionaliteit

De nieuwe Azure Edition is een game-changer voor de Server-serie. Met Azure Arc kunt u nu Windows Server 2022 beheren, beveiligen en beheren in verschillende omgevingen, waaronder on-premises, aan de rand of via een multi-cloudomgeving.

U kunt ook Azure beheermogelijkheden zoals Azure Defender, Azure Policy en Azure Monitor op dergelijke servers gebruiken. En u kunt zelfs connectiviteit met Windows Admin Center in Azure Arc inschakelen.

Tot slot biedt Azure, om de naadloze connectiviteit verder te verbeteren, Storage Migration Service om gegevens naar servers te migreren met behoud van lage latency en vermindering van uw on-premises storage footprint.

Hoeveel kost Server 2022?

De kosten van Server 2022 zijn afhankelijk van de editie die u kiest: Standard, Datacenter, of Essentials. Volgens Microsoft zijn dit de prijzen en aanbevelingen voor de opties:

 • Essentieel. (Adviesverkoopprijs - $501) - perfect voor kleine bedrijven met maximaal 25 gebruikers en 50 apparaten; gespecialiseerde servers; geen CAL nodig.
 • Standaard. (Adviesverkoopprijs - $1069) - perfect voor fysieke of minimaal gevirtualiseerde omgevingen; core-gebaseerd; vereist Windows Server CAL.
 • Datacenter. (Adviesverkoopprijs $6155) - perfect voor sterk gevirtualiseerde datacenters en cloudomgevingen; coregebaseerd; vereist Windows Server CAL.

Conclusie

Ziezo - uw complete overzicht van de nieuwste Microsoft Windows Server 2022. Met een aantal belangrijke wijzigingen sinds Server 2019, is het nieuwste uitje van Microsoft een innovatieve update van een betrouwbaar besturingssysteem.

Welke editie u kiest, hangt grotendeels af van uw huidige vereisten. De meeste kleine bedrijven kunnen volstaan met Standard of Datacenter Editions.

Voor meer informatie, ga naar de productpagina voor een grote korting op de winkelprijs. Als u toegang wilt tot de meest recente Microsoft Server-release, neem dan contact op voor Server 2022-licenties tegen concurrerende prijzen.