July Sale 25% korting Code: SOFT25%
July Sale 25% korting Code: SOFT25%

Windows 11, Office 2021 en Server 2022: wat is er nieuw?

Dit jaar was enorm voor Microsoft-gebruikers. De technologiegigant heeft drie nieuwe softwarepakketten onthuld die de branche veranderen: Windows 11, Office 2021 en Server 2022. Maar met zoveel grote releases is het gemakkelijk om uit het oog te verliezen welke belangrijke veranderingen er hebben plaatsgevonden.

Dit jaar was enorm voor Microsoft-gebruikers. De techgigant onthulde drie nieuwe softwarepakketten die de industrie hebben veranderd: Windows 11, Kantoor 2021en Server 2022. Maar met zoveel grote releases is het makkelijk om uit het oog te verliezen welke belangrijke veranderingen er hebben plaatsgevonden. Vooral wanneer de drie releases de belangrijkste software en besturingssystemen van Microsoft zijn.

Daarom duiken we in alle drie de releases en onderzoeken we welke nieuwe functies gebruikers kunnen verwachten. Dus als u eindelijk klaar bent om uw systemen te upgraden, kijk dan eerst eens wat er allemaal mogelijk is.

Wat is er nieuw in Windows 11?

Zoals bij elke nieuwe Windows-release heeft het besturingssysteem een compleet nieuw ontwerp ondergaan. Het systeem is eenvoudiger, frisser en intuïtiever in het gebruik. Microsoft hoopt dat deze complete herbewerking voor een snellere en krachtigere gebruikerservaring zal zorgen.

Maar wat is er precies veranderd?

Er zijn subtiele veranderingen, zoals een gewijzigde positie van de Windows Start-knop en nieuwe widgets. En dan zijn er de echt grote verschuivingen, waaronder een geheel nieuwe Microsoft-winkel.

Laten we er in duiken.

 1. Start Menu

Het klassieke Startmenu heeft een complete verandering ondergaan. Je vindt het niet langer in de linkerbenedenhoek; het staat nu op een uitstekende centrale plaats. De vroegere live-tegels zijn ook vervangen door pictogrammen - en je kunt elke app aan de taakbalk vastmaken

Bovendien verschuift het menu Start de hele dag door dynamisch, zodat u nooit de tijd uit het oog verliest.

 1. Nieuwe Microsoft Store

Misschien wel een van de grootste veranderingen is een geheel nieuwe app-winkel. Dat betekent in wezen een fris herontwerp om het makkelijker te maken al je favoriete apps te vinden en te ontdekken. Bovendien zijn Adobe Creative Cloud, Microsoft Teams, TikTok, Notepad en Pain allemaal aan de winkel toegevoegd.

 1. Vernieuwd ontwerp

Nieuwe Windows; nieuw ontwerp. Deze keer heeft Microsoft gekozen voor een zachter, afgerond thema. In het nieuwe ontwerp zijn snap lay-outs opgenomen. Deze nieuwe functie zul je gebruiken wanneer je met een heleboel open vensters werkt. De optie is niet langer beperkt tot de helft van het scherm. Met Windows 11 kun je nu je vensters in verschillende lay-outopties rangschikken.

 1. Niet te missen

Andere kenmerken die u niet mag missen zijn:

 • Cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdates zullen 40% kleiner van omvang zijn dan die voor Windows 10.
 • Nieuwe bestandsverkenner, met vensters met een afgeronde hoek.
 • Widgets zijn terug: een AI-aangedreven gepersonaliseerde feed wordt de hele dag bijgewerkt
 • Verbeterde spelervaring: Microsoft heeft de ultieme game-ervaring beloofd. Met DirectX 12 Ultimate ingeschakeld, zult u genieten van de meest meeslepende graphics die u ooit van een Windows-systeem hebt ervaren.

Wat is er nieuw in Kantoor 2021?

Het nieuwe Microsoft Office, dat begin oktober 2021 wordt gelanceerd, zit boordevol nieuwe functies, waaronder nieuwe inkttools, functies, gegevenstypen, bewegende afbeeldingen en meer. Het is een totale vervanging voor Office 2019.

Dus, wat is er nieuw? Wat kunnen particulieren en bedrijven verwachten?

 1. Geen abonnement meer

De grootste verandering zit misschien niet in de software zelf. Office 2021 zal worden aangeschaft via wat Microsoft een "eeuwigdurende licentie" noemt. Dat is een eenmalige betaling; dus geen jaarlijkse termijnen meer. Microsoft 365 daarentegen zal nog steeds functioneren als een regulier abonnement voor toegang tot Word, Excel, PowerPoint, en de rest.

 1. Co-auteurschap in real time

Nu steeds meer mensen thuis werken, wordt online samenwerking steeds belangrijker. Het antwoord van Microsoft is een functie voor live samenwerking. We zijn eerder getuige geweest van vergelijkbare volledige real-time collaboratieve bewerking in Word 2019. Maar nu worden de functies uitgerold over de hele suite van Office-software.

Dus zolang jullie allemaal zijn aangesloten op Microsofts cloudopslagdienst One Drive, kan iedereen in realtime zien welke wijzigingen door zijn team worden aangebracht.

 1. Eenvoudig nieuw ontwerp

Verwacht geen grote veranderingen in het ontwerp, zoals bij de vorige introductie van het lint. In plaats daarvan weerspiegelen we het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Kantoor 2021 werd herontworpen om een zachtere look te krijgen met afgeronde ramen en een neutraal kleurenpalet.

 1. Nieuwe Excel-functies

In Excel kunnen we de invoering van belangrijke nieuwe functies verwachten:

 • XLOOKUP helpt je alles te vinden wat je nodig hebt, rij voor rij.
  • LET kent namen toe aan berekeningsresultaten, zodat ze in een formule kunnen worden opgeslagen.
  • XMATCH zoekt naar een specifiek item in een matrix of een bereik van cellen; geeft vervolgens de relatieve positie van het item weer.

Er is ook de toevoeging van dynamische arrays: u zult in staat zijn om één formule te schrijven maar een array van waarden te retourneren.

 1. Naadloze integratie van Microsoft Teams

Nog een nieuwe functie geïnspireerd door de revolutie in thuiswerken - Kantoor 2021 integreert de chat- en videofuncties van Microsoft Teams in de hele software. Dus als je nog niet bent overgestapt op Windows 11, kun je Teams nog steeds gebruiken op Windows 10 of macOS.

 1. Niet te missen

Hier zijn enkele van de functies die u niet mag missen:

 • PowerPoint beschikt nu over een verbeterde mogelijkheid om diavoorstellingen op te nemen, inclusief opnamen met inkt en laseraanwijzingen.
 • Outlook kan berichten in meer dan 70 talen vertalen, en de nieuwe Instant Search helpt bij het snel vinden van e-mails.
 • Grotere selectie van stockbeelden en iconen.
 • Access krijgt een vernieuwde Linked Table Manager en een nieuw Date/Time Extended datatype.
 • Het tabblad Tekenen in Word is ook bijgewerkt om OpenDocument-indelingen te ondersteunen en bevat een schets in Schetsstijl.

Wat is er nieuw in Server 2022?

In september 2021 kondigde Microsoft een nieuwe versie aan van Windows Server 2022. Dat heeft geleid tot wijdverspreide speculaties over welke nieuwe functies we kunnen verwachten van het vlaggenschip besturingssysteem.

Dit is wat we tot nu toe weten:

 1. Verschillende versies

Microsoft zal waarschijnlijk drie hoofdedities uitbrengen van Server 2022: Essential, Standard, en Data Center. Mogelijk komt er later nog een editie bij - de Azure Datacenter editie.

Deze laatste editie zal virtuele machines draaien op de Azure Stack Hyper-Converged Infrastructure (HCI) besturingssystemen, die bekend staan om hun beveiliging, prestaties en hybride mogelijkheden.

 1. Beveiligingssystemen

Als onderdeel van Server 2022 heeft Microsoft een Secure-core server geïntroduceerd. Deze technologie bouwt voort op de Secure-core pc van Windows 10 en voegt verschillende beveiligingspijlers toe aan het besturingssysteem. Deze nieuwe beveiligingsfuncties omvatten vereenvoudigde beveiliging, preventieve verdediging en geavanceerde bescherming.

 1. Nieuwe hardware-eisen

Bij elk nieuw besturingssysteem publiceert Microsoft altijd de minimum hardware-eisen. Voor Server 2022 zijn de belangrijkste vereisten:

 • 512 MB en 2 GB RAM voor de server met de optie om Desktop Experience te installeren
  • 1,4 GHz 64-bit processor - 64-bit compatibel
  • NIC-kaart met een minimum bandbreedte van 1GBPS
  • 32 GB HDD
 1. Verbeteringen van de opslag

Dagelijks gegevensbeheer is steeds vaker een probleem voor data engineers. Om te helpen, heeft Microsoft van innovatie op opslagniveau hun primaire focus gemaakt met Server 2022. Data engineers zullen genieten van:

 • Geavanceerde caching. Belangrijke gegevens worden automatisch opgeslagen op snellere opslagvolumes en minder kritieke gegevens op tragere volumes.
  • Snellere reparatie van de harde schijf. Na een herstart van een hardwarestoring, wordt de harde schijf sneller hersteld.
  • ReFS bestand snapshots. Maakt gebruik van snelle metadata operaties om snapshots van gegevens vast te leggen op constante tijd, ongeacht de grootte.
 1. Uitgebreide beperkingen voor serverhardware

In vergelijking met Windows 2022 zijn de beperkingen van de serverhardware tot het hoogste niveau uitgebreid. Server 2022 ondersteunt nu 48 terabytes geheugen en 2.048 logische cores die draaien op 64 fysieke sockets.

U zult Server 2022 ook kunnen gebruiken naast Intels Ice Lake SGX-verwerking. Dit betekent dat u gevoelige gegevens kunt isoleren met behulp van een versleutelde processor enclave tijdens de verwerking.

 1. Naadloos cloudbeheer

Verwacht lagere kosten voor het automatiseren van Windows Server dankzij de nieuwe functies voor cloudbeheer en automatisering. U kunt ook beveiligingsfixes toepassen zonder de server opnieuw op te starten. En u kunt zelfs tijd en administratieve taken automatiseren, zoals Azure Monitoring en Archivering.

Nu de cloud een moderne technische noodzaak is geworden, kunt u dankzij de geïntegreerde Azure Arc-technologie meerdere clouds beheren vanuit een centrale console.

Conclusie

Met de release van Windows 11, Office 2021 en Server 2022 kan Microsoft bogen op opwindende nieuwe functies voor zowel bedrijven als particulieren. Een van de grootste veranderingen is de reactie van Microsoft op de trend van thuiswerken. Met steeds meer functies die werken op afstand mogelijk maken, zullen bedrijven aanzienlijk profiteren van de vroege invoering van de nieuwe software en besturingssystemen. De realtime co-authoring van Office 2021 is echt baanbrekend en opent de deur voor een uitgebreidere samenwerking over de hele wereld.

Of je nu wilt proberen Windows 11's innovatief nieuw ontwerp of verken de nieuwe functionaliteit van Excel 2021, hebt u een licentie voor het nieuwe product nodig. Kijk in onze winkel voor de nieuwste Microsoft licenties die beschikbaar zijn tegen concurrerende prijzen.