HOE KAN IK EEN BSOD REPAREREN (WINDOWS 10)?
Help, een blauw scherm in Windows 10! Vaak geeft een blauw scherm - ook wel "blue screen of death" (BSOD) of "stopfout" genoemd - aan dat er iets ernstig mis is met uw computer of laptop. Gelukkig is dit niet altijd het geval. In veel gevallen is een blauw scherm zelfs relatief eenvoudig op te lossen. Heeft uw Windows 10-computer last van een BSOD en bent u op zoek naar een oplossing? Lees dan snel verder en ontdek hoe de onderstaande tips je kunnen helpen!
Wat is een BSOD precies?
Om te beginnen is het belangrijk te weten wat een BSOD is. Een blauw scherm verschijnt wanneer Windows 10 een ernstige fout detecteert die niet onmiddellijk kan worden gecorrigeerd. Als gevolg hiervan wordt het besturingssysteem automatisch afgesloten en wordt de computer opnieuw opgestart, of wordt er een poging gedaan om de computer opnieuw op te starten. Tijdens deze procedure verschijnt in Windows 10 een blauw scherm met een foutcode en een bericht. Vandaar de term: Blue Screen of Death.
In het meest gunstige geval verschijnt een blauw scherm maar één keer en heeft u er na de herstart geen last meer van. Het is natuurlijk vervelender als Windows 10 niet meer uit een BSOD "loop" komt en u alleen nog maar blauwe schermen ziet. Als computergebruiker moet u dan zelf onderzoeken wat de oorzaak is van deze foutmelding.
Oorzaken blauw scherm in Windows 10
Een blauw scherm kan worden veroorzaakt door een eindeloze hoeveelheid fouten of beschadigingen. Deze kunnen worden opgesplitst in hardwarefouten en softwarefouten. Hardwarefouten zijn onder andere:
- Interne of externe apparaten die verkeerd geïnstalleerd zijn.
- Onderdelen zoals de processor, SSD, HDD of het hoofdgeheugen die plotseling niet meer werken of defect zijn.
- Nieuwe hardware die is toegevoegd maar niet werkt in combinatie met de rest van de apparatuur of software.
Softwarefouten die een BSOD veroorzaken kunnen ook zeer divers zijn:
- Mogelijk is er niet genoeg vrije ruimte op de harde schijf waarop Windows 10 is geïnstalleerd.
- Er wordt een illegale en onstabiele versie van Windows 10 gebruikt.
- Malware of virus op de computer.
- Systeembestanden die beschadigd zijn.
- Fouten in het BIOS.
- Gedateerde chauffeurs.
Zoals u kunt zien zijn er vele soorten fouten. Nu vraagt u zich misschien af: hoe weet ik wat de oorzaak van de fout is? Gelukkig biedt Windows 10 vaak de oplossing. De foutcode die verschijnt op het moment dat het blauwe scherm opduikt, zegt veel over de oorzaak. Een eerste tip is daarom om een foto te maken van deze foutcode. Foutmeldingen kunnen verschillen. Zo heb je de technische indicatie zoals "IDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED" of "CRITICAL_PROCESS_DIED". Maar er is ook een bericht met een hexadecimale code, zoals 0x000000D1 en 0x0000000A ".
Typ eerst de foutmelding in via Google en kijk wat de oorzaak is. Of bezoek gewoon de website https://www.windows.com/stopcode om meer te weten te komen over de foutmelding.
Oplossen van populaire BSOD meldingen
Logischerwijs kunnen we in dit artikel niet alle foutcodes benoemen. Daarom hebben we een aantal veel voorkomende meldingen uitgelicht. Onderstaande meldingen komen regelmatig voor en kunnen door uzelf opgelost worden:
NTFS_FILE_SYSTEM
Deze foutmelding geeft aan dat een stuurprogramma van het NTFS-bestandssysteem een fout heeft gehad die niet onmiddellijk kon worden verwerkt. De oorzaak is bijna altijd te wijten aan beschadigde gegevens op de harde schijf, beschadigde gegevens in het geheugen of wanneer er geen geheugen meer beschikbaar is.
- Het oplossen van deze BSOD melding begint altijd met een controle van het geheugen en alle datakabels. Dit sluit uit dat het een hardwarefout is.
- Voer dan een volledige systeemdiagnose uit om het geheugen en de harde schijf te controleren.
- Voer vervolgens een volledige controle van het bestandssysteem uit. Dit kan worden geregeld via de "Recovery Console" (chkdsk / f / r).
- Lukt het niet met de bovenstaande acties? Installeer Windows 10 dan opnieuw.
- Lost dit ook het blauwe scherm niet op? Vervang dan de harde schijf.
INVALID_DATA_ACCESS_TRAP
Dit is een typische foutmelding die verschijnt nadat u nieuwe hardware en drivers hebt geïnstalleerd. Enerzijds kan dat goed nieuws zijn, omdat u vaak meteen weet wat de oorzaak is. Aan de andere kant soms slecht nieuws, want je wilt natuurlijk niet dat nieuwe hardware direct problemen veroorzaakt. De oplossing voor dit 'blauwe scherm / melding' is vrij eenvoudig:
- Gebruik een programma zoals CCleaner om uw computer te scannen.
- Verwijder de recent geïnstalleerde drivers.
- Voer vervolgens een volledige controle van het bestandssysteem uit. Dit kan worden geregeld via de "Recovery Console" (chkdsk / f / r).
- Installeer dan andere drivers die wel werken,
- Helpen de bovenstaande acties niet? Dan kan het werkgeheugen of de harde schijf defect zijn en moeten deze onderdelen worden vervangen.
UNMOUNTABLE BOOT VOLUME
Deze stopcode zal altijd zichtbaar zijn tijdens het opstarten van Windows 10. De oorzaak kan verschillen. Het systeem kan bijvoorbeeld een Power-On Self-Test (POST) hebben voltooid. Of de kernel is verstoord door het bestandssysteem. U kunt de volgende stappen ondernemen om het probleem te identificeren en op te lossen:
- Controleer eerst de configuratie van de SATA-controller in het BIOS. Wanneer de SATA controller wordt omgeschakeld van ATA naar AHCI, is de communicatie tussen Windows 10 en de SATA controller niet succesvol. Zet deze modus dus om in de BIOS.
- Heeft u handmatig geëxperimenteerd met een RAID-instelling? Maak deze instellingen dan ongedaan en zet de RAID-instelling terug op "Automatische detectie".
- Controleer de bekabeling van uw computer. Slecht aangesloten datakabels kunnen deze fout veroorzaken.
- Start het interne diagnoseprogramma van Windows 10. Dit kan aangeven of er een probleem is met de harde schijf.
- Voer vervolgens een volledige controle van het bestandssysteem uit. Dit kan worden geregeld via de "Recovery Console" (chkdsk / f / r).
Helpen de bovenstaande oplossingen niet? Dan is de kans groot dat de harde schijf of de databekabeling vervangen moet worden. Het vervangen van deze onderdelen zou dit blauwe scherm in Windows 10 bijna altijd moeten oplossen.
Windows 10 problemen snel opgelost
Met de bovenstaande tips kunt u de meest voorkomende snel en gemakkelijk oplossen. Verschijnt er een blauw scherm met een andere foutcode? Ga dan naar de website van Microsoft om de oorzaak te achterhalen. Tip: in veel gevallen is een illegale versie de oorzaak van foutmeldingen binnen Windows 10. Wilt u dit voorkomen? Bestel dan een 100% origineel Windows 10 Professionele licentie van SoftwareLicense4U. Binnen 5 minuten ontvangt u een legale productcode + digitale download van het besturingssysteem via e-mail!