Categories: blog

admin

Deel

VERSCHIL TUSSEN 32-BIT EN 64-BIT SOFTWARE

Bij het kopen of downloaden van software is het u misschien opgevallen dat er twee versies beschikbaar zijn van het besturingssysteem of een andere toepassing: een 32-bits en een 64-bits versie. Misschien heb je je afgevraagd wat het verschil is tussen beide versies. Lees snel deze blog en leer alles wat u moet weten over 32-bit en 64-bit software!

32-bit en 64-bit processoren

Om te beginnen heeft het verschil tussen 32-bit en 64-bit niet direct iets te maken met de software, maar meer met de processor in de computer of laptop. Processoren kunnen alleen 0's en 1's 'lezen', ook wel binaire getallen genoemd. Elke 0 of 1 staat voor één bit. Een 2-bit processor heeft de mogelijkheid om 4 verschillende combinaties te lezen: 00, 11, 01 en 10. Een 32-bits processor heeft 32 keer een 0 en 1 naast elkaar. In totaal betekent dit dat er 4.294.967.296 verschillende combinaties mogelijk zijn. Een 64-bit processor heeft zelfs triljoenen mogelijkheden. Dit maakt natuurlijk duidelijk waarom een 64-bit processor veel sneller is dan een 32-bit processor. Een 64-bits processor kan veel meer (complexe) berekeningen tegelijk aan.

Hoe controleer je of je een 32-bit of 64-bit systeem hebt?

Hebt u Windows 10 op uw computer geïnstalleerd? Dan is het vrij eenvoudig om te weten of u een 32-bit of 64-bit versie van de software hebt geïnstalleerd. Klik met de rechtermuisknop op het Start-icoontje. Klik vervolgens op Systeem. Ga vervolgens naar 'Over'. Zoek naar de woorden 'Systeemtype' hier kunt u controleren of u een 32-bit of 64-bit versie van de software hebt geïnstalleerd. Hebt u Windows nog niet geïnstalleerd op uw computer of laptop? Controleer dan gewoon het productpakket van dit besturingssysteem.

Hebt u een 32-bits versie van Windows geïnstalleerd? Dan kunt u op de C-schijf van uw computer een map vinden met de naam 'Program Files (x86)'. Met 'x86' verwijst Inter naar de lijn van Intel-processoren die eindigen op het getal 86. Soms wordt 32-bit ook x86 genoemd. Wanneer u Windows 10 64-bit hebt geïnstalleerd, zult u merken dat deze map 'Program Files (x64)' heet. Dit heeft niets te maken met een lijn van Intel-processors, maar is een logischere naam voor deze map binnen Windows 64-bit.

Voor- en nadelen van 64-bit software en processoren

Het gebruik van 64-bit software en processoren heeft een aantal voordelen ten opzichte van 32-bit versies. In slechts enkele gevallen is het verstandig de 32-bit versie te kiezen:

  • Mogelijkheid om meer RAM-geheugen te gebruiken

Het eerste voordeel van 64-bits processors en software heeft te maken met de hoeveelheid RAM die kan worden gebruikt. Alle 32-bits versies van Windows 10 kunnen tot 4 GB RAM gebruiken, of 4096 MB. In Windows 10 Home 64-bit is het mogelijk om 128 GB RAM te gebruiken. Windows 10 Ultimate 64-bit kan tot 2TB RAM gebruiken. Voor normaal gebruik is het de vraag of je meer dan 16GB nodig hebt. Maar het geeft wel aan dat Windows 10 64-bit klaar is voor de toekomst. Nieuwere softwareprogramma's zijn zwaarder en hebben vaak veel meer RAM nodig.

  • Toewijzen van virtueel geheugen aan software

Gebruikt u een 32-bits versie van Windows? Dan kunt u niet meer dan 2 GB virtueel geheugen toewijzen aan een softwaretoepassing. Met Windows 10 64-bit kan het toegewezen virtuele geheugen oplopen tot meerdere terabytes. Het virtuele geheugen wordt door Windows 10 gebruikt wanneer het RAM-geheugen ontoereikend is en wanneer u meerdere toepassingen tegelijk gebruikt. Dit virtuele geheugen wordt opgeslagen op, en gelezen van, uw harde schijf. Een nadeel is dat Windows veel sneller gegevens kan lezen van een RAM-geheugenstick dan van de harde schijf. Het is daarom beter om meer RAM aan uw computer toe te voegen, in plaats van meer virtueel geheugen te gebruiken wanneer u een 64-bit processor gebruikt.

  • Sneller, efficiënter en meer software

In het algemeen komt het erop neer dat uw computer veel sneller functioneert met een 64-bits processor en besturingssysteem. Om te beginnen zal het systeem een grotere hoeveelheid RAM efficiënter kunnen gebruiken. Dit heeft te maken met de complexere berekeningen die kunnen worden uitgevoerd door 64-bits systemen.

Bovendien besteden softwarebedrijven steeds vaker 64-bits programma's uit. Vooral toepassingen die veel rekenwerk vergen, maken optimaal gebruik van 64-bit besturingssystemen en processoren. Denk aan grafische bewerkingssoftware, maar zeker ook aan videogames. Op 64-bits systemen zullen videogames veel vloeiender draaien.

Ten slotte zijn er meer beveiligingsopties beschikbaar op 64-bits systemen dan op 32-bits systemen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Kernel Patch Protection (KPP) van Microsoft Windows. De kernel kan worden gezien als een essentieel computerprogramma dat de software met de hardware verbindt. Het aanpassen van de kernel kan schadelijk zijn voor uw computer of laptop. In 32-bits systemen was het nog mogelijk om de kernel aan te passen. Dankzij de Kernel Patch Protection is dit onmogelijk geworden op Windows 10 64-bit.

Upgrade van 32-bit naar 64-bit Windows?

Tegenwoordig is het in de meeste gevallen de meest toekomstvaste optie om een 64-bit versie van Windows (en andere software) aan te schaffen. SoftwareLicense4U heeft daarom een ruim aanbod aan Windows 64-bit besturingssystemen in onze collectie. Heeft u nog een 32-bit versie van dit besturingssysteem nodig? Ook dan bent u bij SoftwareLicense4U aan het juiste adres. Wij hebben alle software licenties die u nodig heeft voor uw computer of laptop. Alle 100% originele product sleutels en altijd binnen 5 minuten geleverd via e-mail!

Goedkope Windows Software