Categorieën: blog

admin

Deel

WIL JE EEN PC BOUWEN? DAN HEB JE ALTIJD DE VOLGENDE ONDERDELEN NODIG!

Wilt u zelf een computer bouwen? Dan is het verstandig om van tevoren een overzicht te maken van alle onderdelen die je nodig hebt. Een verkeerde keuze van hard- en software kan van grote invloed zijn op de bruikbaarheid van de pc. Vraagt u zich af welke taak elk computeronderdeel eigenlijk heeft? In dit artikel legt SoftwareLicense4U uit welke hard- en software je allemaal nodig hebt om de computer van je dromen te bouwen.

Essentiële hardware

Processor

De processor is ook bekend als de centrale verwerkingseenheid (CPU). Dit onderdeel zorgt voor de rekenkracht in uw computersysteem. De CPU kan worden gezien als het 'brein' van de computer. Hoe sneller de CPU is, hoe meer berekeningen hij per seconde kan uitvoeren. Gegevens die meestal worden genoemd bij de aanschaf van een processor zijn de kloksnelheid (Ghz), het cachegeheugen (MB) en het aantal processorkernen (Cores). In het algemeen geldt voor de statistieken van de processor: hoe hoger, hoe beter.

Het is ook belangrijk te kijken naar de "architectuur" van de processor. U kunt kiezen tussen twee soorten architecturen: 32-bit en 64-bit. Kort gezegd zijn 64-bits processoren meer op de toekomst gericht, kunnen ze meer en sneller berekeningen uitvoeren en kunnen ze meer werkgeheugen aan. Meer over het verschil tussen 32-bit en 64-bit leest u in dit artikel. Bekende fabrikanten van processoren zijn AMD en Intel.

Random Access Memory

Het Random Access Memory (RAM) is ook een essentieel onderdeel van uw nieuwe computer. Het RAM wordt door de processor gebruikt als een 'tijdelijk' geheugen om gegevens op te slaan. Hoe meer geheugen beschikbaar is, hoe minder tijd de processor op deze gegevens hoeft te wachten. In het algemeen kunt u kiezen uit 2 soorten geheugen: DDR3 en DDR4. De laatste is een stuk sneller, maar werkt alleen met nieuwere processoren.

Hoeveel en welk type geheugen u moet kiezen, hangt af van hoe u de computer gebruikt. Ben je een fervent gamer? Dan wordt vaak 16 GB DDR RAM aanbevolen. Gebruikt u de computer alleen om te surfen op het internet en wat Word en Excel documenten te lezen? Dan is 8GB DDR3 Ram meer dan voldoende. Bekende RAM producenten zijn Corsair, G.Skill en HyperX.

Moederbord

Het moederbord kun je zien als de centrale machinekamer van je computer. Op het moederbord sluit je alle onderdelen van je (nieuwe) PC aan. De keuze van het moederbord hangt sterk af van de keuze van de processor. De 'socket' of het aansluitpunt op het moederbord, is alleen compatibel met bepaalde typen processor. Dit geldt niet alleen voor het merk (Intel of AMD), maar ook voor het type processor. Wanneer u bijvoorbeeld een Intel processor socket 2066 koopt, moet u ook een moederbord kiezen dat deze socket ondersteunt.

Het moederbord wordt ook gebruikt om randapparatuur zoals monitors, headsets, muizen en toetsenborden aan te sluiten. Bent u van plan om veel apparatuur tegelijkertijd te gebruiken? Kijk dan van tevoren goed of het moederbord bijvoorbeeld voldoende HDMI- en USB-poorten heeft. Bekende merken van moederbordproducenten zijn Asus, ASRock, MSI en Gigabyte.

Harde schijf

Natuurlijk wilt u uw documenten, video's, foto's en spelletjes opslaan en/of installeren. Een harde schijf is daarom onmisbaar bij het bouwen van je eigen PC. De harde schijf kun je zien als de opslagruimte van je computer waar je alle gegevens opslaat die je (ooit) nodig hebt. Hoe meer gigabyte (GB) de harde schijf heeft, hoe meer bestanden je kunt opslaan. Tegenwoordig kun je kiezen uit 2 verschillende soorten harde schijven: HDD en SSD. Beide types kunnen ook perfect naast elkaar functioneren.

Een HDD is een meer 'klassieke' opslagschijf en is een stuk goedkoper per GB. Een nadeel is echter dat een HDD een stuk trager is dan een SSD. Bovendien verbruikt een SSD minder stroom en is hij compacter. Omdat de prijs hoger is, kiezen veel mensen ervoor om alleen bepaalde soorten software op de SSD te installeren. Denk hierbij aan veeleisende programma's zoals het besturingssysteem of games. Door deze software op de SSD op te slaan, voelt de pc een stuk sneller aan. Het gevolg kan zijn dat u meer plezier beleeft aan uw eigen computer! Bekende merken van harde schijven zijn Wester Digital en Seagate.

Videokaart

De videokaart is het eerste computeronderdeel in deze lijst dat niet altijd essentieel is. In sommige gevallen heeft het moederbord een ingebouwde videokaart die (lichte) grafische processen aankan. Als u echter spelletjes wilt spelen of grafische toepassingen op de computer wilt uitvoeren, hebt u beslist een videokaart van hoge kwaliteit nodig.

Een videokaart heeft een eigen processor (GPU) die als enige taak heeft de beeldgegevens te verwerken en op uw scherm weer te geven. Bovendien heeft de videokaart een eigen RAM-geheugen dat vaak sneller is dan het normale werkgeheugen. Uw GPU neemt wat 'werk' van andere onderdelen van uw computer over, wat uiteindelijk resulteert in betere beelden op uw scherm. Bekende merken van videokaarten zijn AMD en NVIDIA.

Stroomvoorziening

Uw nieuwe PC heeft natuurlijk stroom nodig om te functioneren. Een essentieel onderdeel is daarom de voedingseenheid (PSU). De voeding levert de benodigde gelijkspanningen voor de hardware van het computersysteem. Het is belangrijk dat de stroom op een stabiele manier wordt geleverd. Als er vreemde pieken optreden, kan de computer plotseling vastlopen. Of nog schokkender: onderdelen kunnen permanent beschadigd raken.

Kies daarom voor een PSU van goede kwaliteit als je zelf een computer gaat bouwen. Zo voorkom je dat onderdelen niet goed functioneren en kun je je pc langer blijven gebruiken. Bekende fabrikanten zijn Thermaltake, Antec en CoolerMaster.

PC-behuizingen

Zijn alle interne componenten voor uw nieuwe PC bepaald? Dan moet u hem natuurlijk wel in elkaar kunnen zetten. Vergeet niet om een computerkast te bestellen. Computerkasten zijn er in ontelbare soorten, maten, kleuren en vormen. Een ander doel van de PC-kast is om de computeronderdelen te beschermen en koel te houden.

De keuze voor een case hangt af van verschillende factoren. Heb je bijvoorbeeld een videokaart besteld? Die neemt meestal veel ruimte in beslag, dus moet je een grote pc-kast kiezen. Ook het moederbord speelt een rol. Je moederbord heeft meestal een ATX of micro ATX aansluiting. Je moet altijd een kast kiezen die de juiste aansluiting ondersteunt. Je hebt ook de mogelijkheid om een case te kiezen die perfect past bij de rest van je interieur. Bekende producenten zijn CoolerMaster, Antec en Thermaltake.

Andere hardware

Vergeet de randapparatuur niet bij het bouwen van een nieuwe computer. Het zou natuurlijk zonde zijn om uw gloednieuwe computer, met een nieuwe videokaart en CPU, aan te sluiten op een heel oud en klein computerscherm. U kunt ook denken aan diverse andere componenten zoals een muis, DVD lezer, toetsenbord, printer, luidsprekers, headset of zelfs een muismat. Ook deze (externe) hardware kan veel invloed hebben op de gebruiksvriendelijkheid van uw nieuwe computer.

Essentiële software

Wanneer u de computer hebt gebouwd, wilt u meteen aan de slag. Helaas is dit niet mogelijk zonder correct werkende software. Heeft u al aan de volgende software gedacht bij het bouwen van een nieuwe PC?

Besturingssysteem

Zonder besturingssysteem is uw nieuwe hardware zo goed als nutteloos. Het besturingssysteem (operating system, OS) is de software die ervoor zorgt dat alle hardware en software correct werken. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat programma's kunnen worden gestart, gegevens kunnen worden ingevoerd en toepassingen kunnen worden beëindigd.

Als u zelf een PC hebt gebouwd, bent u waarschijnlijk op zoek naar een besturingssysteem van Microsoft. Microsoft is bekend van het wereldwijd populaire besturingssysteem Windows. Voor nieuwe computers is het aan te raden om te kiezen voor Windows 10. Deze nieuwste versie van Windows is toekomstgericht en heeft tal van verbeteringen ten opzichte van zijn voorgangers. Het is eenvoudiger om te multitasken, het systeem is sneller dan ooit en de software biedt een optimale gebruikerservaring.

Kantoorpakket

Microsoft Office is niet meer weg te denken van een nieuwe pc. Je hebt deze software (bijna) dagelijks nodig voor talloze activiteiten. Schrijf rapporten in Word, voer analyses uit in Excel, maak de beste presentaties in PowerPoint en houd gemakkelijk uw mail en agenda bij met Outlook. Er zijn verschillende versies van Office pakketten. De nieuwste versie is Microsoft Office 2019. SoftwareLicense4U biedt dit pakket tijdelijk aan voor een extra lage prijs. Wilt u gebruik maken van de meest moderne functionaliteiten? Maak dan snel gebruik van deze aanbieding!

Antivirus software

Uw nieuwe computer moet natuurlijk wel snel blijven werken. Zaken als virussen en malware kunnen de gebruikerservaring sterk verminderen en maken de computer vaak trager. Daarnaast loopt u het risico dat persoonlijke bestanden permanent verloren gaan en dat wachtwoord- of bankgegevens gestolen kunnen worden. Dit alles kan echter voorkomen worden door een goede virusscanner op uw zelfgebouwde computer te installeren. SoftwareLicense4U heeft de beste virusscanner op de markt. Op deze manier houdt u uw bestanden veilig en blijft uw computer goed functioneren.

Bouw je een PC? Vergeet de software niet!

Zoals u ziet, bestaat een computer uit ontelbare onderdelen die elk hun eigen functie hebben. De afzonderlijke hardware en software kunnen veel invloed hebben op het plezier dat u beleeft aan uw nieuwe computer. Daarom verkopen we bij SoftwareLicense4U alleen de beste software merken tegen de beste prijs. Alle licenties die wij verkopen zijn 100% origineel en worden binnen 5 minuten via e-mail geleverd. Zo kunt u snel aan de slag met uw zelf samengestelde PC!